Free България използва Wordpress

Какво е Wordpress?

Wordpress е цяло произведение на изкуството в областта на блог системите. Лесен за инсталация и използване, той може освен за блогове да се използва и за големи и сериозни сайтове. Освен че е много стилен и спазва стриктно уеб стандартите, Wordpress е и преведен на български.

Най-голямото предимство на Wordpress обаче е огромното разнообразие от теми (дизайни) и плъгини (разширения), които можем да използваме съвсем безплатно. Да, забравихме да кажем и че Wordpress е напълно безплатен, с отворен код е и е лицензиран под GPL. Това ни позволява да превърнем скромния си блог в почти всичко, което въображението ни пожелае.

За разработчици Wordpress също е много удобен и със своята ясна структура на PHP файловете и кода в тях, дава възможност за всякакви промени и хакове, ако въобще се намери нещо, за което няма написани плъгини. Дори относително незапознатите с PHP програмирането не е трудно да редактират части от кода на системата, още повече, че са улеснени от многогобройните статии по темата и от превъзходната документация, където е описано всичко от инсталацията до най-сложните тънкости.

Wordpress като цяло не натоварва много сървърите на които е разположен. Ако го натоварим с много плъгини обаче, това може да се превърне в проблем и тогава има различни начини да се подобри положението, от които най-ефективно е кеширането.

Wordpress е най-добрият CMS от гледна точка на оптимизацията за търсачки - високото класиране на сайта и страниците му в Google, поради което е предпочитан от много хора за seo оптимизиране на сайт. По тази причина и отборът на Free България, който участва в SEO състезанието с ключова дума “ипотпал” (обратно на лаптопи) използва именно Wordpress за своя seo дневник. Добрият резултат, постигнат в състезанието, още веднъж доказа, че Wordpress е номер едно за оптимизацията на сайт.

Comments are closed.