Wordpress теми

Темплейтите за Wordpress се наричат Теми. С какво се различават една от друга нашите страници за Шах, Кафе и Коледа? Сигурно ще кажете, че по всичко… Но те всички са правени с Wordpress, само че са с различни теми.

Някои теми имат фиксирани параметри като брой колони, ширина, цвят, а други имат собствен контролен панел с опции, където можем да им променяме параметрите или логото отгоре, което в Wordpress се казва header.

Повечето Wordpress теми са безплатни, но имат малък линк към създателите си, който не би било коректно да махнем, предвид положения от тях труд.

Повечето теми са построени по следния начин (пиша само файловете, който често се налага да се редактират):

  • header.php - горна лента или хедър (задължително съдържа <head> тага и началото на <body>, може да има хоризонтално изображение и/или меню на страниците)
  • index.php/single.php/page.php - съдържанието в централната част, в зависимост от това дали сме на началната страница/отделна публикация/отделна страница
  • sidebar.php - страничната колонка, където са джаджите (widgets). Ако нямаме все още такива, показва някаки определени, които се скриват, когато си сложим първата наша. Може да има много колонки (sidebar1.php, sidebar2.php и т. н.)
  • footer.php - Завършваща долна лента на сайта

Ако редактираме код в темата са много полезни условните тагове, с които могат да се добавят условия за страницата, примерно да се показва нещо в сайтбара само на началната страница или само на отделните публикации. Друго изключително полезно нещо са вградените темплейт тагове.

При създаването на този проект разгледахме ужасно много теми за Wordpress и в най-дясната колона ви представяме най-любимите си от тях. На темите от Wordpress.org може да се има доверие (нямат спам линкове), докато тези от другите големи портали за теми трябва да се проверяват много  много внимателно. Спам линковете са такива, които водят не към създателите на темата, а към други (често спамърски) сайтове. Те лесно се отличават и могат да се трият с чиста съвест. Линковете най-често биват 2 вида:

  • Ако линковете са във файла footer.php и той е кодиран може да му се направи reverse engineer, като се сравнят index.php (който обикновено завършва с include на sidebar.php и footer.php), sidebar.php, footer, php и изходния код на началната страница и се замести кода във футера с неговия резултат, като се спазват някои прости правила.
  • Някои теми имат спам линкове във файловете start_template.php и theme_license.php - в такъв случай двата файла се трият и по получилите се PHP грешки се намират и изтриват всички редове код, където те са извикани по другите файлове, с което проблемът е решен.

Comments are closed.

2019 Awared Web Development the best Web Design Company Egypt Malafaat Advertising Co. Order today the best Web Development Solutions in Egypt